Home » Sommer

Tips til havefest

Tips til havefestDen bedste fest er som regel en fest, hvor selskabet er godt, maden inspirerende og der er rigeligt med drikkevarer. Herudover skal rammen om festen være i ordne, og dette er sikkert en af grundene til, at havefesterne er blevet så populære i dag. Hvad enten du kalder festen en havefest, garden party, grillfest, gadefest eller andet, er det udsagn for en fest i haven og herved er rammen, og dine gæsters forventninger er sat op til en festlig, hyggelig fest.

I dag holder mange både formelle og uformelle fester som havefester, da haven og festteltet , som ramme for en fest danner et helt unik udgangspunkt. Du har sikkert set de store havefester, i film fra Hollywood, hvor alt foregår under den åbne himmel, men i Danmark må man nok erkende, at en havefest har lidt andre præmisser, primært grundet det danske sommer vejr. Sol, sommer og havefester passer bedst til hinanden. Derfor er det første tip at planlægge din havefest i sommer halvåret, hvor man har en forventning om at vejret holder.

Gode råd til havefesten

Der er flere måder at arrangere en havefest på. De fleste lejer et festtelt, og holder festen her. I almindelige festtelte, kan der være op til 50 gæster, mens de helt store telte kan rumme flere. Man skal som udgangspunkt regne med 1-2 kvadratmeter pr. gæst, for også at have til et dansegulv.

En anden måde er at sætte stole og borde op i have, og så leje havepavilloner eller parasoller til at dække for fugten, hen på natten. Her er det en god ide at lægge tæpper frem ved bordene, da det hurtigt bliver køligt, når solen er gået ned.
Lad invitationen signalere, at det er en havefest, så gæsterne ved, at festen holdes udendørs.
Når festen holdes udendørs, bliver det en mere uformelt fest og hermed også gæsternes påklædning. Find det perfekte festtøj til havefesten hos Misslux.dk

Pas på træk ved bordene. Dæk altid godt af med plastik, så gæsterne ikke får træk fra neden. Det kan ødelægge feststemningen, hvis man fryser. Det er en god ide, at bygge et dansegulv under åben himmel, hvor gæsterne kan danse til levende musik. Her skal man lægge et fast gulv, så man kan stå fast. Hvis musikken er høj, så advar naboerne på forhånd, og lad dem evt. få en flaske vin, for deres overbærenhed.

Hyggen omkring en havefest skabes både af de gæster, du inviterer, men i lige så høj grad af rammen omkring festen. Der hører sig hygge belysning til, til en havefest, og her bruger mange fakler og kulørte lamper. Lamperne kan sættes op i festteltet eller på pavillonerne og bruges, som en kulørt guirlande, som viser vejen op til huset. Det kan blive nødvendigt, hen på natten.

Uden mad og drikke…..

Dette ordsprog gør sig særligt gældende til en havefest. Sorg altid for at lave ekstra god, og nem mad til havefesten. Gerne kød og tilbehør, som kan grilles. Grill mad og havefest passer rigtig godt sammen, og er ofte nemt at forberede. Vælg få, men gode retter også, selvom du vælger at lave buffet.

Det kan være svært at vurdere, hvor meget man skal indkøbe af vin og andet til havefesten, men her er nogle gode tommelfingerregler:

 • Velkomstdrinks ca. 2 glas pr. person.
 • Hvidvin eller andet drikkelse til forretten ca. 2 glas pr. person.
 • Til hovedretten regner man med 3-4 glas pr. person.
 • Dessertvin hvis dette ønskes ca 1,5 glas pr. person.

Alt efter om der er mange børn, eller gæster, som ikke indtager alkohol regner man med 3 glas sodavand og øl pr. person.

En flaske rødvin eller hvidvin på 75 cl giver ca. 6 glas. En flaske dessertvin ca. 15 glas. En flaske mousserende vin ca. 7 glas.

Huskelisten til havefesten:

Her følger en liste, som er god at have ved hånde, når du arrangerer en havefest.

 • Lave haven hyggelig, og find hyggelige fakler , lanterner og andet lys.
 • Køb eller lej festtelt, eller havepavilloner.
 • Sørg for at bestille et fastgulv til teltet.
 • Husk at sørge for varmeovne eller varmelamper, varmeblæsere i teltet.
 • Lej borde og stole, også til serveringsbordene.
 • Få indkøbt eller lejet duge, servietter, glas til drinks, øl/vand og vi, tallerkener til forret,
  hovedret og dessert, gafler, knive, skeer, dessertskeer og kaffe skeer.
 • Husk også fade, skåle, skærebræt og knive samt ta’ ting, brødkurve og vandkander.
 • Find naturlig pynt og blomster til bordene, gerne fra haven.
 • Hvis kødet skal på grillen, så gør alt klar til grillen, og husk at købe grillkul med høj brændværdi, optændingsvæske, grillbakker, rengjort grillrist og foretrukne grillredskaber.

Frem for alt, så hav altid en plan-B, hvis sommervejret svigter. Herefter er det bare op til gæsterne, og dig selv at have en festlig havefest, hvor I selv putter indholdet i. Hav en dejlig fest.Dekorationsshoppen


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.