Home » Ideer til ferier og sjove oplevelser

sommerferie i Prag

En sommerferie tilbragt i Prag, Tjekkiets hovedstad, er en skøn storbyferie med alt hvad dette indebærer. Prag ligger midt i Tjekkiet, og floden Moldau går gennem byen, som en af de store attraktioner. Der bor ca. 1,2 millioner mennesker i Prag.

Prag er historisk bygget op omkring en borg i det 9. århundrede, som et lille samfund, der voksede sig større. Hurtigt blev Prag en by med handlende, og dette med førte mange besøgende til byen, som i dag er et mødested for kulturer, og en stor europæisk kulturby.

En ferie Prags smukke gader, midt i kunsten og arkitekturen, som præger byen er ganske unik og en god oplevelse for mange turister hver sommer. Prags gader er præget af arkitektoniske udsmykninger, som vidner om en by, som i sin fortid var en del af det tysk-romerske rige. Især byens midte har ændret sig gennem tiden. Prag er i dag en by med en store mængde af bevaringsværdige bygningsværker opført i varierende arkitektoniske stilarter. Prag fik i 1992 en plads på UNESCOs Verdensarvsliste.

Karl Broen i Prag

Karls broen er det første man tænker på, når sommerferien går til Prag. Det særlige ved Karls broen er, at det er en af de ældste stenbroer i Europa. Karls Broen skal besøges omkring solopgang eller nedgang, da der her er færrest turister, og broen fremstår smukkest i dette lys.

Karls Broen er oprindeligt en romansk bro, lavet i 1170, men i 1342 blev den ramt af en voldsom oversvømmelse, og Karl den 4.fik Karlsbroen lavet igen ved hjælp af astrolog og numerolog Kars Broen. Det var af stor betydning at nedlæggelsen af grundstenen til den nye bro blev lagt på det helt rigtige tidspunkt, den 9. juli 1357 kl. 5.31. Karls Broen blev bygget i bøhmiske sandsten.

Gennem tiden har Karls Broen været ødelagt mange gange af både krig og oversvømmelser. Af den grund er broen blevet restaureret mange omgange, og tilført barokstatuer opsat på pillerne. Senest i 2002 var broen oversvømmet sidst.

National Museet i Prag.

Man kommer ikke til at kede asig , når man holder sommerferie i Prag, for byen har uendelig mange tursitattraktioner. Et af dem er Prags national museum hedder Narodni Muzeum. Nationalmuseet er utroligt smukt både udenfor og indenfor. Museet i sig selv er en stor oplevelse. Det er bygget, som et palads, og ligger i den ene ende af Václavské Naměsti. Museet er fra neo-renaissancen fra 1890.

National Museets udstilling, er fra den præhistoriske periode i Bøhmen, Mæhren og Slovakiet og denne udstilling er delt i to sektioner. Den første sektion er en udvikling af de forskellige kulturer, som gar præget Prag og den anden har fokus på arkæologiske opdagelser og modeller af fæstningsværker og boliger.

Herudover kan man se forskellige udstillinger som en mineralogi og geologi udstilling hvor der er 200.000 prøver af mineraler, sten, ædelsten, meteoritter osv., men kun 12.000 er udstillet. Der er også en palæontologiske udstilling, med Bøhmiske bjergmassiv og en afdeling, som hedder “Livet under jordens geologiske historie”.
Find billige flybilletter til ferien i Prag her.

Det astronomiske ur

En sommerferie i Prag bør indeholde en tur til det astronomiske ur på højen i centrum, som er kendt for at være et af det fineste eksemplar af sin art i Europa. Det astronomiske ur finder man på Prags Rådhus, og uret har en helt fantastisk farverig historie, og flot farverig facade.

Uret er renoveret gennem flere år, og den ældste del af uret er fra 1410. Det astronomiske ur i Prag blev i sin tid lavet en lokal urmager, som også var professor i astronomi. Uret fremstår i dag som et astronomisk ur, med kalender skive og de bevægelige statuer, som er kommet til gennem århundreder.

Det astronomiske ur kan det være svært at gennemskue, på grund af det store antal af ringe og tal, der udgør den berømte Astronomiske ur også lokalt kaldet Orloj. Man skal have god tid til at nærstudere uret og tage det stykke for stykke. Starter man ved det yderste guld bogstav på den sorte ring omkring klokken, kan man se de gamle tjekkiske tider og symboler kendt som Schwabacher tal.

Ved første solnedgang starter skiven med at bevæge sig rundt, og i løbet af året kan man se de skiftende tider. På stilken af urets hånd er der en gylden stjerne, som fortæller, hvilket stjernetegn man er i. Ligeledes kan man se, hvordan solen og månen står forhold til hinanden på skiven, og dette bruges til at fortælle den aktuelle position af solen og månens fase.

Det astronomiske ur, har også sit helt eget astronomiske system. Den blå cirkel i midten er Jorden, mens den blå del over jorden repræsenterer himlen over horisonten. Om natten flytter den indre skive sig til den røde del i uret for at fortælle, hvornår daggry opstår eller skumring begynder.

I år 1870 fik det Astronomiske Ure en ny og meget dekorativ funktion i form af en ring, som fortæller, hvilken tid af året, det er. Hertil kom også et lille sæt af fire statuer, som sættes gang hver time. Disse fire statuer er små symboler for afsky, forfængelighed, grådighed og turk. Endelig er der de tolv apostle figurer, som står i små døråbninger over det astronomiske ur.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.