Hjem » Fødselsdag

Runde fødselsdage

Fødselsdage kan bliver fejret på mange forskellige måder. Man kan nogle gange nøjes med et enkelt tillykke, til den helt store fest med stor underholdning. Fødselsdage der bliver fejret i stor stil, er ofte de runde fødselsdage, hvor man runder et ti tal.

Børnefødselsdage fejres forskelligt for hvert år, barnet fylder år indtil skolestart, hvorefter der starter en social fase, hvor alle eleverne fra skoleklassen deltager. Børnefødselsdage fejres ikke med vilde fester, men mere med hyggelige eftermiddage med kage, boller, kakao og fri leg.
Det særlige ved de runde fødselsdage er, at disse ofte fejres, på en helt særlig måde. Her er tale om 20.30.40, 50 og 60 års fødselsdage, som ofte fejres med familie og venner til en god middag, fest og sjov.

Det særlige ved de runde fødselsdage

Enhver rund fødselsdag signalerer til verden, at man har rundet endnu en dekade. Hvorvidt fødselaren mener, det er en positiv udvikling, er naturligvis meget individuelt, og dette er særligt forskelligt fra mænd til kvinder.

En 10 års fødselsdag er ofte en god fødselsdag. Her inviterer mange børn hele klassen hjem til fest. Alle kommer med gaver, og forældrene forestår som regel alt arbejdet. Som ti – årig er livet med ansvar og forpligtelser langt væk endnu, og fødselsdagen er stadig præget af leg og hygge.
Ved en 20 års fødselsdag begynder ungdommen for alvor at melde sig. Mange unge mennesker oplever, at den største fødselsdag for dem er 18 års fødselsdagen. Her bliver man myndig, får kørekort, og træder for alvor ind i de voksnes verden med ansvar og flere forpligtelser.

Når man skal fejre sin runde 20 års fødselsdag oplever mange derfor, at denne dag er knap så speciel. Eftersom man har kørt bil i årevis, har fået mere og mere ansvar og for manges vedkommende påbegyndt uddannelse, er 20 års fødselsdagen blot endnu en fest.

30 er ofte meget skelsættende, og dette runde tal indleder de ti år, hvor man højst sandsynlig, stifter familie, og bliver voksen med alt, hvad dette indebærer. Det skarpe hjørne der hedder 30 år, er for mange unge en understregning af skellet mellem ungdoms livet og voksen livet, som i virkeligheden først og fremmest er betinget af ens egen familiesituation.
Det går op for mange mennesker gennem tredverne, at med alderen får man mere indsigt i nye aspekter af tilværelsens mysterium. Det betyder for mange, at man har ikke mere de samme forestillinger om, hvorledes livet er for en på 30, som man mente da man var 18, fri og sorgløs.

30 års fødselsdagen fejres ofte med lidt familie først, hvorefter vennerne dukker op til en herremiddag eller en pigefrokost. Festen er meget uformel, og der er ingen fastlagte traditioner, som man skal efterkomme til denne runde fødselsdag. Har man lyst kan man holde tale eller lave en sang, men det ligger ikke uskrevet i kortene. Det der tæller, er samværet, og dette er det bedste fundament til en god og festlig 30 års fødselsdag.

Er man ugift skal man være forberedt på traditionen med peber. En tradition er, at den ugifte fødselar får kastet peber ud over sig, og herefter er man udråbt til pebersvend eller pebermø. Ved gaverne kan også vedlægges peberkværne, og alt andet der kan lede tanken på peber.

40 år fødselsdagen er ofte en særlig rund fødselsdag. I gammel forstand er 40 års fødselsdagen ikke noget særligt, men i dag er den blevet helt speciel og fejres ofte med en stor fest. 40 års fødselsdagen opleves for mange, som en enestående mulighed til at lave en formidabel fest.

Vil man gerne forkæle sine venner og familie med en god fest, så er 40 års fødselsdagen altid oplagt. På samme måde, som ved de andre runde fødselsdage kan man vælge, at holde en herremiddag eller en tøse fest alt efter de private omstændigheder.

En 50 års fødselsdag er ofte det mange forbinder med en rund fødselsdag. Ikke blot er man halv 100 år, som i sig selv er en mærke dag, men samtidig er 50 års fødselsdagen en markering af det runde voksenliv.

50 års fødselsdagen er en mulighed for den helt store fest, og denne holdes ofte med det flotteste tøj, slips, 3 retter mad, taler, festsange, musik og natmad. Her dækker man op til fest ofte i et forsamlingshus, hotel, eller et telt i haven, hvis årstiden er til det. Festen skal naturligvis være personlig, for det er personen, der fejres, og derfor er gaver også personlige og luksusprægede.

Nogle foretrækker at holde åbent hus hele dagen, hvor venner, familie og kolleger kan komme forbi og lykønske. Andre der ikke holder meget af det store postyr, tager en lille rejse på dagen, med den nærmeste familie.

50 års fødselsdagen fejres også af arbejdsgiveren, som mange gange giver fri i dagens anledning. Dette betyde, at selve dagen kan begynde med et morgenbord for venner og kolleger, der kan komme omkring til kaffe og en dram.

Skriv en kommentar!

Skriv en kommentar nedenfor, eller trackback fra din egen hjemmeside. Du kan også tilmelde dig disse kommentarer Via RSS

Vær sød. Ordentligt sprog. Hold dig til topic. Ingen spam.

Du kan bruge disse tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne blog bruger Gravatars. Vil du have dig eget billede ved din kommentar? så opret en bruger på Gravatar.