Home » påske

Påsketraditioner i Danmark

Påsketraditioner i Danmark.
Der er mange forskellige påsketraditioner i Danmark, og flere af disse traditioner, kommer helt fra gammel tid. Påsken er traditionelt noget med påskeæg at gøre, når man taler om danske påsketraditioner, og påskeægget har en særlig plads i både børns og voksnes påskehjerter.
Traditionel dansk påske.
Kristendommen er den egentlige årsag til, at vi i dag fejrer påskedagene, for det er her vi finder svaret på hvorfor man fejrer påske. I kristendommen kan man læse, at påsken fejres, fordi at Jesus blev korsfæstet, hvorefter han genopstod. Påsken er altså ifølge biblen, et udtryk for, at det er perioden, hvor det hele startede.
Det er vigtigt, at fortælle, at påsken ikke kun fejres af kristne, for det er ikke udelukkende en højtid der er forbeholdt kristne. Man kan for eksempel se, at der i Israel er blevet fejret påske siden nomadetiden. I Israel fjerede man påsken, som foråret og frugtbarheden hos kvæget. I Egypten fejrede påsken på en anden måde, ved at der slagtet lam til højtiden, og dets blod blev smurt på døre for at holde døden væk. Altså er påsken ikke udelukkende kristen, men dens mening og betydning er meget forskellig fra religion til religion.
Påskedagenes betydning i Danmark.
Påsken blev oprindeligt forbundet med den kristne tro, hvor påskedagene har en kristen betydning. De rigtige påskedage i kristen forstand er skærtorsdag, hvor man fejrer, at Jesus fik den sidste nadver med sine disciple, langfredag, hvor Jesus fik sin dom, og kom op på korset, og påskesøndag, hvor Jesus genopstod.
I dansk tradition har man dog udvidet påskens traditionelle fridage til at vare en hel uge for de fleste. Skolerne holder lukket hele ugen og mandag inklusiv i dag. På samme måde er påsken i dag blevet mere noget man forbinder med familie og hygge, og gode frokoster. Kirken er stadig velbesøgt i påskedagene.

Danske påsketraditioner.
I ugerne op mod påske er der tradition for i Danmark at købe påskeæg til børn, venner og familie. I dag giver vi børnene chokoladeæg, som er flot dekoreret, men sådan var det ikke tidligere. I Danmark har det altid været en påske tradition at forære et smukt dekoreret æg til sine forældre, en kær veninde eller kæreste.
I gammel tid kunne æggene være hønse eller ande æg, som man havde kogt og dekoreret flot med farver, af for eksempel naturlige farvestoffer, te, løg, krydderier, rødbede, mm. I bondesamfundet kunne man også give påskeæggene som betaling til de ansatte. Dette bruges ikke mere. I dag er påskeæggene lavet af chokolade og det kan både være kaniner og æg man giver til børnene til påske.
I dag er der en nyere påsketraditioner, men mange har rod tilbage i gamle påsketraditioner. For eksempel ser man ofte ideer fra gamle dage, gentaget nu, hvor man puster blommen ud af et æg og maler. De pyntede æg kan gives i gaver, hænges i troldgrene eller indgå i sjove Påskelege, for eksempel legen hvor man triller æg, ser hvis æg kommer længst eller tættest på en streg.
En mere moderne udgave af malede æg, er malede porcelæns æg som man kan male og få brændt. De smukke porcelæns æg, er utrolig dekorative og kan hænges op, eller bruges til påske pynt på bordet.
Ligesom mange i dag har traditioner for juleferien, har man også i påsken en farverig blanding af en kristen højtid, hygge, god mad, påskebryg, og påskeæg.
En anden dansk påsketradition er påskelammet, som ofte serveres til påskefrokosterne. Lam er et symbol som kommer fra jødernes traditionelle påske, hvor man slagtede lam, som en del af påskemåltidet og dels fra Johannes-evangeliet, hvor Jesus af Johannes Døberen kaldes ”Guds lam”.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.