Home » Artikler, Fastalavn

Hvor stammer fastelavn fra?

Fastelavn er en gammel tradition, som oprindeligt stammer tilbage til tiden før reformationen. I den katolske tid var fastelavn symbolet på, at nu gik man ind til den 40 dage lange faste. Til fastelavn kunne man få mulighed for at nyde alt det mad, der snart ville blive forbudt. Fasten var en periode, hvor de almindelige regler ikke galt, og meget var tilladt i disse dage.

I nyere tid er fasten væk, men til gengæld fejrer man fastelavnsfesten med traditioner stadig den dag i dag. Fastelavn var fra gammel tid perioden, hvor man forberedte sig til påsken. Fastetiden var historisk en periode, hvor man var i fysisk og åndelig forberedelse til påsken, og ventede på genopstandelsens mirakel.

Selve navnet fastelavn stammer fra det tyske:”fastelabend”, dvs. “faste-aften”, som blev fejret aftenen før fasten. Man kan også spore fastelavn til de syd-europæiske land, hvor man fejrede den lignende fest karneval.

Et historisk perspektiv

I 1535 før reformationen, opfattede man fastetiden, som en periode, hvor man kun spiste groft brød, fisk og lignende. Inden man startede fasten perioden ville man så vidt muligt, spise en overdådig middag og gode måltider, da alt dette snart ville være forbudt, i over en måned. I perioden efter 1535 blev faste perioden i katolsk forstand afskaffet, men fastelavnen blev bibeholdt som folkelig skik.

Det er madtraditionerne, som havde betydning for det man kaldte fastelavnsdagene. Fastelavns søndag blev til “flæske-søndag” og tirsdagen kaldtes “hvide tirsdag” fordi man spiste mælkeprodukter, eller “fede tirsdag”, fordi man spiste flæsk her. Onsdag kaldtes for askeonsdag, og her gik det løs med fasten for almindelige mennesker, men de gejstlige begyndte første deres faste fastelavnsmandag.

For mange år tilbage var fastelavn primært de voksnes fest og børnene, som udgangspunkt ikke involveret i denne faste. Man havde også løjer og lege, men dette hørte primært til ved bondesamfundets fastelavn.
I mange sø købstæder, som Nakskov, indførte man også et båd optog. I Sønderjylland blev fastelavn mere forbundet med ringridning. Senere blev det mere normalt, at fastelavn blev fejret af børnene, og i dag er det mest børnenes fest.
Men oprindeligt var fastelavn en voksenfest, hvor både mænd og kvinder, gjorde meget ud af, at klæde sig ud og festede med rigelige mængder mad og drikke i flere dage.

Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påskedag, og dette betyder, at man ofte fejrer fastelavn et sted mellem 1. februar og 7. marts.
I gamle dage var traditionerne i forbindelse med fastelavn også anderledes. En af de mest brugte traditioner var den, hvor karlene red fra gård til gård og fik en dram hvert sted. Dette gjorde de, før de skulle mødes ved for eksempel gadekæret, hvor hele landsbyen samledes for at se de unge mænd slå katten af tønden.

Den skik praktiseres også i dag nogle stedet i Danmark. I dag er det dog ride klubber, som gør meget ud af at slå katten af tønden, mens de sidder højt til hest. Andre gamle traditioner var at klæde sig ud og tage maske på. Herefter gik bønderne på gader og stræder for at skræmme hinanden, eller for efter følgende at deltage i en maskerade fest.

Mange af de traditioner fastelavn stammer fra, kender man i nutidens Danmark også. I dag er det dog mere børnene, som klæder sig ud for at skræmme, mens det førhen altså var de voksne, der primært fejrede fastelavn. Børnene var førhen forvist til at se undrende til, når de voksne skejede ud med udklædninger, fester og rigelige mængder alkohol.

I dag er fastelavnsfesten blevet moderniseret, og mange særligt børn klæder sig ud og slår katten af tønden.de voksne fejrer også udklædningsfester, men dette behøver for dem ikke være i fastelavnstiden.

Mange forbinder fastelavn med fastelavnsboller, men disse har fra gammel tid ikke noget med fastelavn at gøre. De lækre fastelavnsboller bliver dog gladelig spist til fastelavn, fordi mange bagerier, laver dem i netop denne periode.

Når man skal finde udklædningstøj til fastelavn, kan man i dag selv vælge at lave kostumerne, eller købe dem billigt på nettet. En ting er sikkert. Man gør stadig meget ud af at finde et flot kostume til fastelavn, så man kan blive kåret, som den flotteste udklædte til fastelavnsfesten, hvis man ikke slår tønden ned og bliver kattekonge.Eurotoys


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.