Home » Ideer til ferier og sjove oplevelser

Hærvejen på cykel

Hærvejen ligger på Danmarks Højderyg, og går fra Viborg til Padborg. Langs hærvejen går vandløbene enten mod øst eller vest, inden de ender i Kattegat eller Nordsøen. En tur langs hærvejen er et historisk tilbage kig, og her vil du finde mange gravhøje. For mange tusinder af år siden blev hærvejen brugt af handelsfolk, som fragtede flint, rav, honning, og jydepotter.

Hærvejens historie. Før bilerne og togene kom til, gik hærvejen langs vandskel op gennem Jylland, og den bestod dengang af grus – og hulveje. Hærvejen var ikke en hovedvej, men bestod af et helt netværk af mindre veje, og til sammen dannede de ca. 250 km.

I tidens løb har Hærvejen haft mange andre navne så som Oksevejen, Kongevejen, Romervejen eller simpelthen Landevejen. I dag kan du stadig opleve, at hærvejen kaldes for “Oksevejen” på mange strækninger i Sønderjylland. Billige cykler

Oplev hærvejens historie og natur på cykel

I dag dækker Hærvejen den cykelrute og vandrerute, som amterne lavede som rekreative ruter fra slutningen af 1980`erne. Hærvejs cykelruten er lavet, så den så vidt muligt går ad mindre veje. De fleste veje er asfalterede, men der er mange mindre skove og markveje med grus belægning.

En cykelferie på de ca. 250 km hærvejen strækker sig over er en fantastisk oplevelse. Hvis du er glad for at cykle, vil du på hærvejs ruten blive ført tilbage i historien, og mange steder kunne opleve den fantastiske og unikke natur i Jyllands midte. En cykelferie langs hærvejen er wellness for krop og sjæl og et must for mange her i livet.

På Hærvejen nær Viborg vil du kunne opleve heden. Fra tidlig start gik hærvejen gennem det store, åbne hede område som opstod på grund af træfældning og udpining af agerjord siden oldtiden. Nogle af landets smukkeste heder som Randbøl Hede, Vrads Sande og Dollerup Bakker ligger langs Hærvejen, og disse vil du kunne opleve langs hærvejs ruten på cykel.

En anden spændende naturoplevelse er de mange kilder, som du vil se langs hærvejen. Da Hærvejen følger vandskellet, vil du på cyklen komme forbi flere kildeområder. Det største er Skjern åens og Gudenåens kilder ved Tinnet. Her starter de to store vandløb få hundrede meter fra hinanden, og løber henholdsvis mod øst og vest.

Hærvejs ruten går også forbi nogle af Danmarks mest spændende egeskove. Ved Hald vil du kunne opleve en meget gammel og næsten urørt egeskov, og i Stenholt skov og ved Tinnet er der store ege krat.

Mange af plantagerne langs Hærvejen blev i sin tid lavet, fordi heden skulle tilplantes. Disse plantager er i dag store nåletræsplantager, hvoraf Kompedal, Bommerlund, Frederikshåb og Frøslev er nogle af de største på ruten. Billige cykler

Søer finder du også mange af langs Hærvejsruten. Få kilometer syd for Viborg ligger Hald Sø, som er omgivet af et unikt bakkelandskab. Syd for Vrads går turen forbi Tingdal søerne. Her kan du finde nogle af Danmarks reneste søer.

Hærvejen går for det meste udenom moser og enge, da hærvejens formål var, at de handlende kunne komme sikkert frem. I Sønderjylland går vejen forbi Abkær Mose og Stengelmose, hvor du kan finde højmose med tørvemosser og kæruld, men det kan ikke tilrådes at bevæge sig ud i moserne.

Det er oplagt at tage hærvejen på cykel i maj-juni og i denne periode vil du kunne opleve at vejkanter lyser hvidt af vild kørvel. Senere på sæsonen kan du også finde et varieret blomsterflor af perikon, blåhat, røllike og valmuer. Billige cykler


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.