Home » Barnedåb

Fadder til barnedåb

Fadder til barnedåbAt stå fadder for et dåbs barn er stor og tillidsfuld  opgave. For de udvalgte faddere opleves det at blive udvalgt, som fadder at være en stor gave og ofte vil barnet have et specielt bånd til sine faddere, som ofte kaldes gud far eller gudmor. Tit og ofte udvælges forældrenes søskende eller gode venner. En fadder er en gammel betegnelse, der ikke må forveksles med ‘fader’, selvom der faktisk er en forbindelse mellem de to ord.Find din dåbsgave her

I denne artikel får du viden om fadder funktionen, så du ved, hvad du siger ja til, hvis du er blevet udvalgt, som fadder for et lille barn. Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave, man påtager sig og udtryk for tillid fra barnets forældre. Nogle tror fejlagtigt, at man som fadder skal påtage sig en opdrager rolle i hverdagen, men dette er man ikke bundet op på.  Det er stadig forældrenes opgave.

Fadderens opgave i forhold til barnet

Ud over den tillidserklæring, der ligger i at blive udvalgt som fadder, så har fadderne også en funktion og vigtig rolle for barnet. De er først og fremmest vidner til selve dåben af det lille barn, sådan som der også er vidner, når par bliver gift. Dernæst siger fadderne ja til at påtage sig en kirkelig forpligtelse.

I fadderrollen ligger et ønske om man livet igennem, gerne skal fortælle barnet, at det er et Guds barn uanset, hvad der ellers sker livet igennem. Gud vil holde sin hånd barmhjertigt og kærligt om barnet i medgang og modgang, og dette siger fadderne ja til at opdrage barnet til. Ved barnedåb skal der være mindst 2 og højst 5 faddere. Det gælder både ved dåb af spædbørn og ved dåb af større børn.Find den perfekte barsels- og dåbsgave

Når man siger ja til at være fadder, får man en moralsk forpligtelse til at give dåbs barnets en oplæring i kristendommen. Hvis forældrene dør, før barnet er blevet voksent, vil dette ansvar træde i særlig stor kraft. Det betyder dog ikke, at fadderne skal have forældre myndigheden over barnet, hvis forældrene dør. Juridisk set er der ikke hverken rettigheder eller pligter forbundet med at være fadder, så opgaven knytter sig udelukkende til opdragelse i den kristne tro.

Der er krav til fadderne, som lovgivningsmæssigt gør sig gældende. Man skal som fadder være godkendt før man kan påtage sig rollen. En fadder skal selv være døbt med den kristne dåb, men behøver ikke at være medlem af folkekirken.Find den helt rigtige gave til dåben her
 

Minimumsalderen for en fadder er sædvanligvis konfirmationsalderen, som er ca. 13-14 års alderen.  Den præst, som holder dåben, kan dog i enkelte tilfælde gå ind og vurdere, om en “ung fadder” skønnes tilstrækkeligt moden til at stå fadder. Det er altid barnets forældre som bestemmer, hvem der skal være faddere, og de skal meddele faddernes navne og adresser til præsten.

En fadder kan få rollen som gudmor eller gudfar. Dette gælder for den voksne, der får lov at bære barnet til dåben. Det er sædvanligvis en af fadderne, hvis ikke moderen selv bærer. At være gudmor eller gudfar er på lige fod med fadderrollen en stor ære, og ofte vil man knytte et særligt bånd til barnet som dets gud forældre.

Det historiske perspektiv på fadder Find den perfekte barsels- og dåbsgave funktionen

Historisk set stammer fadder-funktionen stammer fra en tid, hvor der kun var få mennesker som kunne læse og skrive. På denne tid var det vigtigt, at  der var levende vidner på, at barnet var blevet døbt i kirken. Fadderne blev derfor udvalgt til at være de personer, som fik et særligt ansvar for barnets kristne opvækst. 

I dag er fadderfunktionen lidt af et levn fra fortiden. I dag behøver vi ikke på samme måde vidner til dåben, fordi det bliver noteret ned i kirkebøger og på computere. Derfor kan fadderfunktionen godt blive en smule overset nogle gange, men den er aldrig helt gået ud af brug, fordi det opleves, som en glædelig tillids- og æresbevisning at blive opfordret til at stå fadder ved en dåb. I dag sender mange præster et fadderbrev ud i forbindelse med dåben, som bevis på, at man har stået fadder.

Præsterne i de danske kirker gør meget for at holde fokus på fadder funktionen og dette betyder ofte at stemningen omkring dåben bliver helt unik. Et få døbt sit nyfødte barn er helt specielt både for forældrene men så sandelig, også for de særligt udvalgte faddere.

I dag er der en uskreven regel om at fadderne giver en særlig betydningsfuld dåbsgave som barnet kan have som minde i mange år frem. Det er for eksempel meget brugt at fadderen giver et sølv bestik sæt, en sølv sparegris eller andet som barnet kan have altid. Med dette vil jeg håbe, I har fået et indblik i fadderens funktion, og er klædt på til at tage imod den store tillidserklæring, der er blevet jer vist. Hav en dejlig dåbsdag.Find din dåbsgave her

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.