Home » festmad

beregning af mad til mange mennesker

Det kan være svært at vide, præcis hvor meget mad, man skal beregne, når man laver mad til mange mennesker. Ofte kan man ikke bare gange opskrifter op, da det vil give et forkert billede, for der er mange forhold man skal tage højde for, når man laver mad til mange mennesker.
Til en fest med mange gæster, ønsker man altid at der skal være mad nok. Det værste er, hvis der ikke er mad nok til alle gæsterne. I denne artikel får du uddybet, hvad du skal lægge mærke til, når du laver og beregner mad til mange mennesker.

Mad til mange gæster.

Som hovedregel kan man gå efter nogle af disse beregninger, når man skal lave mad til mange mennesker. Man beregner ca. 600-800 g mad pr. person inklusiv brød til en fest, og dette skal fordeles på forret, og hovedret, da desserten gerne lever sit eget liv, og er afhængig af gæsternes søde tand.Book underholdning online
Ofte vil man beregne forretten til 250 g mad pr. person. Det vil sige, at der til hovedret skal beregnes ca. 600 gr pr person. Herudover skal man også tage højde for om forretten er fyldig, og mætter godt, for så skal man beregne mindre til hovedretten.
Når du laver forretter til mange gæster, kan man som regel regne med at skulle bruge ca.150-250 g pr. pers

on. Ofte kan det være en fordel, at forretten består af få ting, da gæsterne altid er sultne i starten og vil spise meget fra start. Dette mindskes, hvis udvalget er småt. Laver man en suppe til forret, skal man beregne ca. 2½ dl pr. person.

Til hovedret skal de ca. 600 gr pr person fordeles på kød, kartofler og andet tilbehør. Her kan man som regel beregne 175 g kød uden ben, 200-300 g kartofler og grønsager tilsammen, og 3/4-1 dl sauce per voksen. pr. person. Igen kan dette ændre sig, alt efter hvordan du sammensætter menuen, og hvad der serveres. Er der brød til kommer dette gerne oven i de 600 gr. pr. person

Til dessert regner man med 100-250 g pr. person. Generelt spiser mange gæster meget dessert, og serveres det sammen med kaffe og kagebord, kan gæsterne godt tage flere gange af de søde sager.

Lav mad til mange mennesker.

Når man selv vælger at lave mad til en fest, kan man ofte finde lækre opskrifter til 4 personer, som man skal beregne om. Ofte kan man godt gange opskriften op og lægge mængderne af alle ingredienser sammen, for herved at vide hvor mange gram mad, hver enkelt opskrift giver til festmenuen.
Man kan gange opskrifter på mad op til det antal gæster, som kommer til festen. Det er altid nødvendigt, at overveje om dine gæster generelt spiser meget, for i så fald skal man lave lidt ekstra, da mange opskrifter er standard sammensat og derfor kan give små portioner i sig selv. Er der børn med, som spiser mindre, skal man til gengæld beregne lidt mindre pr. person.
Ved sammensætning af retterne, er man også nødt til at beregne maden i forhold til hinanden. Juster for eksempel på forretten i forhold til hovedret og dessert, så man ved, hvor meget der skal serveres. Vælg helst en lille forret, hvis desserten falder tung, da gæsterne gerne skal have plads til dessert også.
Ved sammensætning af menuen til festen, er det altid en god ide at overveje, hvilken anledning, årstid og farvesammensætning, der gerne skal komme frem i din menu. Når man laver buffet, så find max 5 lækre opskrifter, da flere vil være for uoverskueligt for gæsterne. Hellere færre opskrifter, men godt udvalgte.
Skal du selv lave mad til mange gæster, er det en fordel at finde retter, som kan forberedes og fryses ned i god tid. På samme måde er det en fordel at finde opskrifter der skal tilberedes på både kogeplader, og i ovn, da det letter tilberedningen.
Når man dobler opskrifter op til mange gæster, skal man ikke gange krydderier, salt og peber op. Hold noget tilbage og prøv i stedet at smage retten til. Omkring opskrifter med grønsager kan man rengøre disse eller skrælle dem dagen før og opbevare i køleskabet i plasticposer.
Kartofler kan man sagtens forberede dagen før. Når de er skrællet skal man putte dem i en skål, dække dem med vand tilsat lidt citronsaft og stille dem koldt. Man skal lade dem stå hele, og først skære dem ud, når de skal tilberedes.
Store frosne stege, og andet nedfrosset mad skal tø op i god tid. Mange gange skal man regne med ca. 1 døgn pr. kg kød til optøning i køleskabet. For at sikre at stegen er perfekt er det en fordel at bruge et stegetermometer, som hele tiden kan vise dig kernetemperaturen på dine stege. En steg kan sagtens hvile en times tid og holde sig varm, hvis den er pakket godt ind.

Beregning af dessert og kød til mange mennesker

Hvis man skal bruge kager til desserten kan man forøge en bageopskrift, men man skal huske nogle vigtige ting her. Man skal finde store skåle og måske kan det være en god ide at bage af flere omgange. Hvis man fordobler opskrifter på bagværk, vil hæve og bagetid ændre sig, ligesom det vil ændre sig, vhis du bruger en større bradepande eller form til dine kager.
Laver du desserter med piskefløde, skal man vide at dette vil blive dobbelt så stort i rumfang, når det piskes til flødeskum. Husblasblade til fromager skal have samme temperatur, før man putter dem i fromagen. Her kan det være en ide at lave en fromage ad gangen.
Skal du lave hjemmelavet is, skal man huske at det tager lang tid at fryse store portioner is ned, da man skal røre mange gange under indfrysningen. Her er et godt råd, at nedfryse isen i flere mindre portioner.

Beregning af hovedretter til mange mennesker

Stegetiden på flere stykker køds kan blive lidt forlænget. Her skal man kigge på kødets diameter, der er afgørende for stegetiden. Ofte vil man, når man laver mad til mange mennesker fylde ovnen helt op, og her skal man bruge en længere tilberedningstid.
På samme måde kan man fordoble salater og tilbehør til mange mennesker, men vælger du fem forskellige slags kan disse laves til ti personer hver og så har du til 50 personer i alt. Man skal hele tiden, huske at gange opskrifter op i forhold til, hvor meget anden mad og tilbehør der serveres.
Serverer man maden på en buffet, er det en god ide at stille den an, med de ting man har mest af først i buffeten, da gæsterne automatisk tager mest af det første. Herved kan man lave godt med kød og kartofler, og spare lidt på mængden af de forskellige salater.

Sakb den helt rigtige festmning, og sørg for et sjovt indslag eller musik til festen Book underholdning online


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.