Home » festmad

beregning af mad til fest

Når man skal beregne festmaden, kan det være svært at finde de helt nøjagtige beregninger. Festmaden skal gerne laves og man skal have et overblik over, hvor meget man skal have købt ind og lavet til festen. Når man selv skal forberede festmaden, er det altid en god ide at undersøge, hvor meget mad, der ca. skal bruges pr gæst.

Festmad ideer.

Der er altid forskel på hvor meget mad man skal bruge til en fest, alt efter hvor mange gæster man får, og om maden serveres på en buffet eller ved bordet. Generelt spiser gæsterne ofte mere ved en buffet, end ved bordservering, hvor maden går rundt 2 gange.
Mange vælger dog at servere ved buffet til de store fester med mange gæster, fordi det ofte er nemmere, at lave maden i forvejen og man kan nemmere beregne sig frem til et ca. mængde mad end ved almindelig bordservering, da man kan tilsætte brød som mætter godt.

beregning af mad til festen.

Generelt er en god tommelfinger regel at man skal regne med 600-800 gram mad pr. person inkl. Brød til en fest. Denne mængde skal selvfølgelig fordeles på både forret og hovedret, og desserten beregnes ofte som ekstra mad, da mange gæster her spiser af lyst og ikke af sult, på dette tidspunkt. Generelt beregner man altid mest pr person til en forret, fordi gæsterne er sultne i starten og ofte elsker en lækker forret.
Hvis man laver forretter, skal man som regel også beregne lidt mindre til hovedretten, end hvis man ikke havde en forret. Til dessert skal man dog beregne ca. 300 gr. Pr. person, da desserten, som regel altid går godt, da mange har brug for noget sødt efter et godt måltid.
Tallene i forhold til beregning af mad til festen svinger meget alt efter hvor mange forskellige slags mad man serverer. Generelt skal man dog beregne ca.150-250 gram mad pr. person til forret. Hvis forretten er en lækker suppe, beregner man til ca. 2½ dl pr. person til forret.
Til hovedret kan man regne med en mængde på 175 g kød uden ben, 200-300 g kartofler og grønsager til. Her kan det svinge meget da gæster generelt spiser mere ved en buffet, end ved bordservering, så læg evt. lidt til. Hvis der laves sauce til, regner man med 3/4-1 dl sauce per voksen. Laver man suppe til hovedret, skal man beregne med ca. 4 dl pr. person.

Beregninger på mad kan svinge meget alt efter, hvor sultne dine gæster er, og om de generelt spiser meget mad. Man skal også huske, at hvis der serveres andet til buffet bordet end kød og kartofler vil dette mætte også. Brød og salater tæller med i mængderne.
Der er forskel på hvilke slags kød og tilbehør man serverer, da gæster ofte spiser forskelligt af fisk eller kød, kartofler eller salater. Generelt skal man regne med ca. 125 gram fisk pr. person til en kold fiskeanretning og det dobbelte. Hvis der kun serveres fisk og ikke andre kødretter.
Når man forbereder og beregner kartofler kan man regne med ca. 250 gr. pr person og ca 200 gr pr person, hvis der er andet tilbehør også. Hvis man laver en slags kartofler og ikke andet tilbehør skal man dog beregne ca. 400 gr. pr person, da gæsterne i så fald vil spise flere.
Når man beregner kød, skal man forberede ca . 200 gram kød uden ben til hver person og 250 gram kød. hvis der er ben i kødet. Hvis man laver flere slags tilbehør skal man beregne lidt mindre, og mere hvis der er få tilbehørsretter. Saucer beregnes med 1 dl. pr. person.
Laver du mad med kogte ris til, kan man regne med 1 pr. person, og af pasta beregner man ca. 1 3/4 kg. spaghetti til 20 personer.Book underholdning online


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.