Home » festmad

beregning af mad til buffet

Når maden til festen skal planlægges, er det godt at have et overblik over hvor meget mad der skal købes og tilberedes. Skal du selv lave maden, er det endnu vigtigere, at have nogle ideer om, hvor meget mad der skal laves til gæsterne.

Den rette mængde mad.

Når gæsterne ankommer til din fest, vil man gerne servere lækkert mad,o g der skal gerne være nok af det. Der er intet værre, end at have beregnet for lidt mad til festen. Man kan samtidig spare en del penge ved at lave maden selv, særligt, hvis man får mange gæster på besøg til festen.
Alt efter om du serverer maden på buffet eller ved bordet, kan der være forskellige måder at beregne mængden på. Ved en buffet tager gæsterne ofte mest af det første de møder på ta selv bordet. Derfor er det en god ide at sætte brød og evt. kartoffelretter forrest, da man ofte kan lave rigeligt af disse ting, til små penge. Sørg for at gæsterne selv kan skære deres kød ud, da det vil betyder, at man står i kø og hygger om buffeten. Find den rgitige vin til din menu her.Online vinhandel

Omkring desserten kan man selv lave lækre kager, fromager eller is, og igen vil en buffet signalere, at der er nok mad til alle på en buffet. Man tillader gæsterne at gå flere gange, og generelt er der en god signalværdi i en buffet med desserter.
Man ønsker som vært, at der er mad nok, men samtidig ønsker man ikke en masse madspild bagefter. Hvis maden til festen skal være perfekt, er det godt, at passe på med mængden på maden. Man kan aldrig beregne mad mængden helt præcist , men ofte kan man følge nogle ideer. Husk at have med i din beregning, om dine gæster generelt spiser meget, for så skal der være lidt ekstra at komme efter.

Beregning af festmad

Til en buffets skal der ofte lidt mere mad til end ved almindelig bordservering. Man skal beregne 600-800 gram mad pr. person inkl. Brød til en fest. Er maden lavet af fiskeretter, kødretter og dessert, vil man skulle forvente, at der ryger mere af de første retter, fordi gæsterne er sultne her.
De fleste gæster spiser efter en lækker forret, mindre kød, salat og kartofler end hvis der ikke er forret. Desserter skal man altid have rigeligt af, da den søde tand hos mange gæster ofte er stor. Ved en buffet kan man ordne maden an, så de tager det først, der er mest af.
Til forret skal man beregne ca.150-250 gram mad pr. person. Gæsterne må jo ikke spise sig mætte af forretten, så det er vigtigt, at man begrænser dette, da mange gerne vil have lækre forretter. Hvis man har lavet suppe til forret, beregner man til ca. 2½ dl pr. person.
Til hovedret beregner man ofte 175 g kød uden ben, 200-300 g kartofler og grønsager tilsammen, 3/4-1 dl sauce per voksen. Hvis man serverer suppe til hovedret, skal man regne med ca. 4 dl pr. person. Til dessert regner man med 100-250 g pr. person.
Disse mængder er beregninger generelt og efter at der serveres 3 retters festmad. Herudover skal man selvfølgelig tage højde for, hvis der serveres andet til buffet bordet, som man ofte gør. Hvis din buffet skal består af mange små retter kan du ud fra nedenstående beregninger få et billede af, hvor meget man ca. skal lave af hver ret.

Beregning af festmenu

Fiskeretter til forret beregnes med ca. 125 gram fisk pr. person til en kold fiskeanretning. Man beregner det dobbelte pr. gæst, hvis hele måltidet er bestående af fisk.
Serverer du forskellige slags kartofler, eller almindelig kogte beregner man ca. 250 gr. pr person. Hertil kommer ekstra, hvis der ikke er andet tilbehør til, da man i så fald, vil spise flere kartofler så. Omkring mængden af kød, skal man altid regne med mindst 200 gram kød uden ben til hver person og 250 gram kød hvis der er ben i kødet.

Hvis man laver mad med rejer, skal man ofte regne med 50 – 75 gram pr. person, og igen mere, hvis der ikke er meget tilbehør til.
Din sauce skal der være 1 dl. af pr. person, da mange godt kan lide sauce, og derfor spiser rigeligt af dette ofte.
Ris beregner man med ca. 3/4 dl. ris og 1 1/2 dl vand pr. person, det vil give godt med ris til gæsterne. Laver du pasta retter skal man beregne 1 3/4 kg. spaghetti til 20 personer. Dette skal man evt. koge af 2 omgange i store gryder.
Suppe beregnes med 2-3 personer om 1 liter suppe, og man beregner ca. 35-40 gram af både kød og melboller pr. person. Kartofler beregnes med ca. 150 g pr. personer, hvis kartoflerne er en del af tilbehør sammen med andre grønsager.

Ideer til lækre buffet retter.

Når man skal holde fest kan det være svært at finde på ideer til lækre opskrifter på buffet mad. Ofte finde man hurtigt, noget kød, nogle lækre stege eller fiskeretter. Det kan knibe mere med ideer til tilbehør og kartoffelretter. Nedenfor får du noogle ideer til, hvilke retter som er gode at sammensætte på buffet bordet, og samtidig hvor meget man ca. skal beregne af hver ret pr. person.
Nogle af de helt populære tilbehørsretter på buffet bordet kan være baby kartofler med oregano, en lækker broccoli salat, bønner i svøb, chorizo stegt med figner og bredbladet persille, dadler med bacon, flødebagte kartofler og lækre flødebagte grøntsager.
Mange af retterne til buffet skal laves til ca. 10 personer så man regner med ½ person pr portion. Man må forvente at hvis der er 5 slags tilbehør på et buffet bord vil gæsterne tage lidt af det helle første gang, for anden gang at udvælge enkelte retter og tage ekstra af. Der skal altså være en del af hver ret, selvom der er meget mad på et buffet bord.

Lav festmad i forvejen.

Når festen skal holdes og der kommer mange gæster, kan man selv lave maden og gøre den klar til servering i god tid. Det vigtige er at opbevare maden rigtigt, så alt er i orden til festen. Kartoflerne kan skrælles dagen før og kommes i en dækket skål med vand og citronsaft. De skal stå koldt.

Sørg for at det mad der skal varme, kun bliver opvarmet en gang. Lav kolde kartoffelsalater i god tid og lad dem trække i dressingen et par timer i køleskabet.
Salater er generelt svære at beregne, for det afhænger f antallet af ingredienser og om hvor vidt gæsterne kan lide salat eller ej. Husk at portionen angående salat, altid bliver større end forventet, hvis der indgår 5 eller flere ingredienser i salaten.
Brød som du selv har bagt eller købt er godt til et buffetbord. Her kan man regne med ca 3-4 skiver pr gæst. Her skal man huske at brødet gerne må være groft, så det mætter godt, men selv anretningen af brødet skal være indbydende. Lav det så gæsterne selv kan skære af brødet.
Angående dessertbordet skal man regne med 3 stykker kage pr gæst, så frem, der ikke serveres andet til. Får man lavet en lækker kage med marcipan eller glasur, vil mange gæster gerne have 2 stykker, så her skal man regne med lidt 1½ del kage pr gæst, når man bager kagerne ud fra en opskrift.

Til din fest er det vigtigt, at få skabt den helt rigtige feststemning. Find et sjov indslag eller et godt musik band her.Book underholdning online


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.