Home » Barnedåb

Barnedåb i Danmark

Barnedåb i DanmarkAt få et barn er en stor gave, og som nybagte forældre er der mange ting, man nu skal til at tage stilling til. Efter jeres barn er kommet til verden, skal i have fundet et navn til barnet, og samtidig bestemme jer for, om I vil lade barnet døbe i kirken eller holde en navngivningsfest. Hvis det er jeres første barn kan det være svært at vide, hvordan man lige skal forholde sig til myndighederne og kirken.

Denne artikel henvender sig til dig, der gerne skal have dit nyfødte barn døbt eller navngivet. Samtidig vil du i denne artikel få kendskab til, hvordan en barnedåb normalt forløber i Danmark. Der er mange praktiske ting, I som forældre skal have styr på i forbindelse med dåben, og dette kan I læse om i denne artikel. Selvfølgelig kan en barnedåb være meget individuel præget, og nogle forældre vælger den kirkelige dåb fra, og lader blot barnet navngive.Find din dåbsgave her

I Danmark skal alle børn ifølge loven registreres på kirkekontoret, også selvom forældrene ikke er medlem af folkekirken. På kirke kontoret i det sogn i bor i,  får i en registreringsblanket, og denne skal  i, sammen med forældrenes dåbsattester samt vielsesattest, aflevere på kirkekontoret. Herefter modtager forældrene en fødselsattest. Hvis forældrene ikke er gift, skal de udfylde en omsorgs- og ansvarserklæring.

Navngivning i Danmark

I Danmark skal et nyfødt barn have sit navn seneste efter 6 måneder. Navnet skal godkendes, og på Familiestyrelsen hjemmeside http://www.familiestyrelsen.dk/samliv/navne/navngivning/ kan du finde lister over godkendte pige- og drengenavne.

Endvidere kan du på Afdeling for Navneforskning ved Københavns Universitet finde oplysninger om de forskellige navne. Hvis I vil vide, hvor mange der har det navn i påtænker at give jeres barn, kan I finde dette på Danmarks Statistik på Internettet, og her kan I også finde lister over de mest brugte pige og drenge navne i Danmark.

Barnedåb i Danmark

Hvis I som forældre er medlem af Den Danske Folkekirke, kan I vælge at få jeres barn døbt i kirken. Jeres barn kan dog stadig blive døbt i Den Danske Folke Kirke, selv om i ikke er medlem af den. Normalt bliver børn døbt i kirken, inden de er 6 måneder gamle. Nogle forældre vælger blot at navngive, og så lade barnet vælge dåben selv ved konfirmations tiden. Dette vælges især blandt forældre som ikke selv er medlem af Den Danske Folke Kirke

For at få jeres barn døbt i folkekirken, skal i tage kontakt til Kirkekontoret i det sogn, hvor I ønsker, dåben skal finde sted. Her skal i huske at have fødselsattesten med. Det kan være en god ide at aftale tid til mødet forinden. I kan oftest selv vælge, hvilken kirke barnet skal døbes i, såfremt der er plads i kirken, og I kan argumentere for et specielt tilknytningsbånd til netop denne kirke. 
Inden dåben kommer præsten på et besøg hjemme hos jer. Her vil han eller hun gennemgå dåbsritualet og svare på de spørgsmål, som I som forældre måtte have om gudstjenestens forløb, dåbsritualet og dåbens betydning. Endvidere vil i her kunne lave aftaler, hvis I har behov for dette inden dåben.

 Præsten vil også have brug for at vide, hvem I ønsker som faddere til barnet. Man kan vælge helt op til 5 faddere, og det er som regel blandt jeres nærmeste pårørende, at disse findes. Mange forældre vælger 2 faddere til barnet i dag. Faddere påtager sig en moralsk forpligtelse til at medvirke til, at barnet oplæres i den kristne tro, hvis forældrene dør, inden barnet bliver voksent. Der er ingen rettigheder eller forpligtelser for faddere, men at blive udvalgt som fadder er en stor tillidserklæring fra forældrene.

På selve dåbsdagen skal i gerne ankomme til kirken i god tid. Her vil i få mulighed for at klæde barnet om, så det kan få dåbskjolen på. Når gudstjenesten er klar til at gå i gang, følges i forældre og barnet ind i kirken af kordegnen.

Efter dåbs salmen giver præsten eller kordegnen tegn til, at I skal rejse jer og træde hen til døbefonden sammen med fadderne. Alle i kirken rejser sig og følger dåben. Ofte kalder præsten de små børn, som er i kirken op til alteret, så de kan se barnet blive døbt. Dåbsritualet begynder med en lovprisning og bøn. Når barnets navn er nævnt, kommer præsten vand på barnets hoved 3 gange, som et symbol på, at alt det, der kunne stille sig imellem Gud og mennesket ”vaskes” væk. Det er det, der kaldes syndernes forladelse. Herefter lægger præsten hånden på hovedet af barnet og velsigner det.

Efter dåben vælger mange forældre at holde en dåbs fest for barnet. Dette er ofte en hyggelig familiesammenkomst eller fest, hvor man fejrer, at barnet er kommet til verden og er blevet døbt. Festen er både lidt højtidelig men samtidig også utrolig hyggelig, da man er samlet om noget så unikt som et nyt lille menneske. I løbet af kort tid efter barnedåben vil I modtages jeres barns dåbsattest.Find din dåbsgave her

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.