Home » Artikler, børn

Barn til barn massage

Som professionelle voksne der har hovedansvaret for børns personlige og sociale udvikling, er i dag blevet almindeligt kendt, at man kan gøre en stor forskel, ved at lære børn at bruge børnemassage. Det skal være en del af et fastlagt program i løbet af en dag i skolen eller SFO ’en. Al forskning viser, at man i en tidlig alder, med fordel kan lære børn at massere hinanden, på en rolig og blød måde uden på tøjet, og herved kan man hjælpe børnene med at skabe en gode relationer til hinanden.

 

Børnemassage hvor børn masserer børn, er med til at udvikle børnenes evne til at tage vare på sig selv, og samtidig skærpe deres opmærksomhed over for andre. Massage kan på den måde være med til at hindre mobning blandt børn, og mindske de grove og rigtigt grimme tilfælde.

 

Hvordan starter man børns massage af hinanden?

 

Når man arbejder med massage og børn, skal man huske, at massagen er ikke den massage form, vi som voksne kender, når vi får masseret ømme muskler, en dårlig ryg eller lænd. Når børn masserer børn, skal de lære at massagen skal være en blid massage, hvor de med forsigtig berøring uden på tøjet, masserer et andet barn. Denne blide form for børnemassage er et godt pædagogisk redskab både for børn og voksne. Med børnemassage kan man skabe større intern forståelse i børnegruppen og lære børnene at kunne tåle nærhed og kontakt, sundhed og velvære.

 

Når børn skal lære at massere hinanden i børnehaven eller SFO´en, skal det ske i rolige omgivelser. Det vil hurtigt give dem bedre forudsætninger for at kunne udvikle sig og udvise større tryghed overfor omgivelserne. Samtidig udvikler massagen barnets empatiske evner overfor andre mennesker. Forskning viser, at hvis man lærer at massere, mens man er barn, kan man lære at tage vare på sig selv og hermed kan man, som voksen hjælpe børnene til at forebygge mobning.

 

Når børn skal massere børn, skal det gøres på den rigtige måde. Dette vil på den lange bane kunne skabe omsorg mellem børnene, og hermed kan man hurtigt nedsætte det konfliktniveau, der ofte er i en gruppe med flere børn. Forskning viser nemlig, at den kammerat masserer, er man senere mindre tilbøjelig til at slå eller mobbe bagefter.

 

Ved børnemassage mindsker man også berørings angst, som kan være grundlaget for mobning mange gange blandt børn, og derfor er den berøring som der er ved børnemassage en livsvigtig del af vores udvikling. Gennem massage lærer man børnene at slappe af, tage imod og nyde. Berøring og taktil kommunikation er med til at stimulere udviklingen af talesprog og indlæring.

 

 

 

Undersøgelser påviser effekten.

 

Undersøgelser fra Sverige har i de seneste år påvist en stor effekt af barn til barn massage, som startes op i en tidlig alder. Nogle af de positive sider, som kan opleves hos børn der masserer hinanden i børneinstitutioner er, at børnene er mere homogene end ellers. Børnemassage kan altså påvise gode resultater såsom:

 

• børnene bliver mere rolige

 

• de får øget koncentration

 

• de bliver mindre rastløse

 

• de bliver mere sikre på sig selv

 

• de bliver mindre aggressive

 

• de klager mindre over ubehag og smerte

 

• de føler større tryghed og nærhed

 

• de føler sig mindre isolerede og utrygge

 

• de får øget blodcirkulation og dermed større sundhed

 

• de bliver mindre nervøse

 

Når man, som voksen eller professionel voksen bevidst lærer børn at massere hinanden, vil børnene blive bedre til mange ting, som at give omsorg, at udvikle empati og respekt, at anvende deres hænder på en blid og god måde, at skelne mellem hvilken berøring, der er god, og hvilken berøring, der ikke er god.

 

Dette betyder, at man kan træne de sociale evner og styrke børnene gennem massage ved blot 15 min. træning hver dag, og hermed kan man undgå nogle af de helt grimme mobbe sager, som har fyldt medierne i nyere tid. Det er de voksnes opgave at gennemføre og lære børnene god etik ved børnemassage, og det er vigtigt, at der er respekt omkring dette.

 

Når børn skal lære at massere hinanden, skal det være en leg, som alle er trygge ved. Man kan med god effekt bruge beroligende musik, som samtidig får børnene til at slappe af og stilheden sammen med kammeraterne.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.